
Social media is hip!
Voor jongeren is het ondenkbaar dat er ooit een tijd was waarin je niet live op de hoogte werd gehouden van waar je vrienden zich bevonden, wat ze deden en met wie!
Meer dan sociaal
Maar het is zoveel meer dan een online connectie met vrienden. Het is een ontmoetingsplaats met nieuwe mensen, een uithangbord voor de leukste feestjes en je ontdekt er nieuwe merken en producten waar je anders nooit mee in aanraking zou komen...
En laat net dat zijn waar ik me naast school en gezin het meeste tijd in steek. Ik mag mezelf tot de momfluencer-gemeenschap rekenen. Dit houdt in dat ik regelmatig speelgoed, eten of kleding opgestuurd krijg in de hoop op een leuke review en wat foto's. Hiervoor zet ik mijn instagram en blog in (zie links onderaan).
Verschillend doel = verschillend medium
Op mijn persoonlijke facebookpagina zet ik subjectieve en heel persoonlijke zaken. Op mijn bedrijfspagina post ik enkel blog-relevante topics en links. Twitter heeft voor mij weinig meerwaarde, maar pinterest is net een bron van informatie en inspiratie!
Zoals ik steeds zeg: "Het blijft natuurlijk het wereldwijde web, dus voorzichtigheid blijft de boodschap."
Gevaarlijk
We moeten voorzichtig zijn in ons gebruik van social media. Steeds jongere kinderen posten filmpjes op TikTok (het vroegere Musical.ly), trekken enkel foto's met een filter op snapchat, en vergelijken hun puberende lichaam met dat van een Amerikaans topmodel. Rolmodellen bevinden zich steeds verder van ons af en voor een puberbrein is er een bijna onbestaande grens tussen realiteit en fake news of fake social media posts.
Sensibilisering
Het is bewezen dat social media algoritmes hanteren die erg lijken op die van slot-machines in casino's. Ze zijn geprogrammeerd om ons letterlijk verslaafd te maken aan de dopamine die we voelen bij likes, comments en volgers.
In onze huidige maatschappij is het daarom cruciaal om ruimte te maken in het curriculum op jongeren te sensibiliseren voor de valkuilen van social media. Hoe kun je voordelen halen uit het gebruik van social media, zonder ten prooi te vallen aan de typische gevolgen van vergelijking met anderen. Als leerkracht informatica lijkt deze taak in onze schoot te vallen. Zo leren we leerlingen niet enkel om excel te gebruiken, maar zijn wij daar om te voorkomen dat ze een laag zelfbeeld ontwikkelen, of erger: een depressie.